Amit a Bizalmi körről elmesélek, az a múlt. Már nem ilyen, másképpen működik. Azért írok róla mégis, mert a szervezet fejlődése tanulságos és az átalakulásából inspirációt, ötleteket meríthetsz. A Vállalkozósdi blognak épp ez a célja.

2 évvel ezelőtt…

…vettem részt az első Bizalmi kör találkozón, ami a Kopaszi-gáton volt. A reggeli menetrendje ekképpen zajlott:

 1. rövid, tömör felvezető gondolatok Gangel Pétertől, a Bizalmi kör alapítójától
 2. a meghívott vendéglőadó előadása és a hozzá intézett kérdések megvitatása nagyjából 30 percben
 3. reggeli elfogyasztása
 4. a jelenlévők 60 másodperces bemutatkozása és ajánlások
 5. kötetlen networking

Nekem nagyon bejött ez a menetrend. Kifejezetten boldoggá tett, hogy nem kell azonnal szerelmesnek lennem a Bizalmi körbe, nem szólnak hosszú monológok arról, hogy ez a szervezet milyen oltári jó és, hogy enélkül képtelenség élni. (A BNI-ban, BCC-ben ez megy.)

Imádtam, hogy a találkozó egy inspiratív előadással kezdődött, ami nagyszerű lökést adott a napnak. A meghívott előadók nagyon sikeres üzletemberek. Csak, hogy néhányat említsek: Kaprinay Zoltán, a Bónuszbrigád egyik tulajdonosa vagy Balogh Ákos a Libri tulajdonosa. Üzleti éltemre 2 előadás volt igazán hatással, Balogh Ákosé az egyik.

Az is nagyon tetszett, hogy nem az éhhalál szélén tántorgok, mire a reggelihez jutok. A BNI-ban a találkozó végén van evés, előtte maximum kávét vagy teát ihatsz. A BCC-nél is nagyon tetszett, hogy egyből a találkozó elején van reggeli.

A részvételi díj 7500 forint volt.

Mielőtt tovább megyek, röviden arról, hogyan zajlott a Bizalmi kör reggeli:

 • Nem volt fix tagság
 • A találkozók 2 hetente voltak
 • Több Bizalmi kör csoport működött országosan
 • Bárki részt vehetett rajtuk, akik akart, teendője annyi volt, hogy regisztrált a kiválasztott csoport eseményére és elutalta a részvételi díjat
 • Reggeliken nagyjából 30-40 üzletember volt jelen. (Abban a csoportban, ahol én voltam).

 

Az átalakulás

A fenti metodikában rendezett reggeliken nagyjából 6-7 alkalommal vettem részt, aztán egy kis szünet következett. Jó néhány hónapot kihagyva tértem vissza. Némi meglepetésemre egy új működési szisztémát tapasztaltam. 2 fő újdonság volt:

 1. 5-6 asztalnál foglaltunk helyet, asztalonként nagyjából 7-en
 2. A találkozót nem Péter vezette

Minden asztalnak megvolt a maga asztalfelelőse, aki moderálta a bemutatkozásokat. Ezzel még önmagában nem volt baj, az viszont kifejezetten nem tetszett, hogy mindössze két asztalkör után véget ért az „kötöttpályás” networking. Így sok embert nem ismerhettem meg és én sem mutatkozhattam be számukra. Ez hatalmas üzleti-potenciál veszteség.

Említettem, hogy nem Péter vezényelte le a találkozókat. Véleményem szerint ez sem volt jó húzás. Egyrészt a felkért házigazdának nem voltak meg azok képességei, amellyel Pétert felülmúlhatta volna. Ráadásul a Bizalmi kör vezére Péter. Nekem furcsán hatott, hogy köztünk ül az asztaloknál és, amikor zavar van a gépezetben, akkor a csapattagok aggódó arccal keresik a tekintetét és várják tőle a megoldást. Nem jó, ügyetlenné teszik a helyzetet és a szervezetet is. Péternek megvan a maga karizmája, ügyesen vezényli a találkozókat és, ami a legfontosabb, tekintélye van. Emlékszem, amikor az egyik találkozóm a vége felé szót kért, mert valamit el akart mesélni. Azonnal megváltozott a légkör és a hangulat. A figyelem pattanásig feszült, csend lett, mert most a „vezér szól hozzánk”.

Az inspiratív előadások és előadók ebben az új formában sem hiányoztak. Olyan nagyságok gondolatait hallgathattam meg, mint Cserpes István, a Cserpes Sajtműhely tulajdonosa, valamint Kulcsár Tibor, a Kulcs-Soft alapítója. Fentebb említettem, hogy üzleti életemre 2 előadás volt hatással. Kulcsár Tiboré a másik (Ha még emlékszel, akkor tudod, hogy Balogh Ákosé – Libri tulajdonosa – az egyik.)

 

Általános hiányérzet

Az egyik nem a Bizalmi kör hibája, sajnos ez minden szervezetben jelen van, pedig jó lenne kiküszöbölni. Ez pedig a színvonaltalan üzletemberek. Olyanok, akik például nem képesek egy tárgyalási folyamat végén kapott árajánlatra határozott nem-mel válaszolni vagy egyáltalán visszajelezni neked, pedig beleöltél a az ügybe 5-10 munkaórát. Ilyen gyökerek a Bizalmi körben is voltak sajnos.

A másik, amit érdemes lett volna valamilyen formában becsempészni a Bizalmi kör életébe, az oktatás. Oktatás arról, hogyan kell 60 másodpercben bemutatkozni, miről is szól valójában az üzleti kapcsolatépítés. A BNI-ban és a BCC-ben erre komoly hangsúlyt helyeznek, nem véletlenül. Igaz, előbbiben szerintem már túlzásba viszik, de az arany középút hasznos lett volna, mert azt tapasztalom, hogy még mindig sok cégvezetőnek fogalma sincs a bemutatkozásról, annak fontosságáról és arról, mire is való a networking, hogyan kell azt művelni.

 

Bizalmi kör reggelik – Game Over

Nagyon bátor és profi üzleti húzásnak tartottam, amikor Péter bejelentette, hogy megszűnnek a reggeli találkozók. Párszor matekoztam és sehogy nem értettem, miért éri meg ezt csinálni. Felszoroztam a reggeli találkozók díját 35-tel, majd megszoroztam 2-vel, hogy nagyjából egy hónap bevételeit megkapjam. Levontam vélt költségeket és bizony nagy kérdőjelekkel álltam a végeredmény előtt. Kiderült, nem véletlenül. Vér-verejtékes munkával küzdötték össze a reggelire az üzletembereket nagyon karcsú nyereségért cserébe. Persze, több csoport működött országszerte, de a biznisz matek, így sem volt rózsás számomra. Nyilván ez volt az egyik fő oka, hogy megszűntek a Bizalmi kör reggelik.

Számomra megsüvegelendő ez az üzleti döntés, mert már többször láttam példát arra, hogy valami rosszul működött, de a cégvezetők mégsem mertek változtatni, mondván „mégis csak sok ideje csináljuk így”. Péter másképp tett. Döntött, lépett és bejött. Mi van most a reggelik helyett? Mindjárt megosztom Veled, de előbb egy bekezdés Péterről.

 

Gangel Péter

Nem tudok nem írni Péterről. Azért, mert a magyarországi networking szervezetek vezetői közül őt ismerem legjobban, az általa vezetett Mesterelme csoport tagja vagyok, ezért van lehetőségem üzleti – és pici magánéleti információkat tudni róla. Ő egy remek srác, ügyes és sokat tapasztalt üzletember. Dolgozott MLM bizniszben, volt 40 fős fejlesztő cége, ami aztán beomlott és utána jött a Bizalmi kör, amit tiszta szívvel és lélekkel csinál. És ez utóbbi két jelző az, ami elsőre eszembe jut róla. Tiszta, őszinte szívű és – lelkű üzletember.

Tudod, hogy kerültem vele először kapcsolatba? Meghívott telefonon egy Bizalmi kör reggelire egy kedves ismerősöm ajánlása útján. Miért furcsa ez? Mert nem tudta ki vagyok, mégis ő hívott fel. Nem a titkárnőjét, nem egy call centerest, nem egy munkatársát kérte meg, hogy hívjon, hanem ő maga emelte fel a telefont. Tette ezt akkor, amikor már mindenki ismerte a Bizalmi kört és Gangel Péter nevét, aki komolyan veszi az üzleti tevékenységét KKV szektorban és tájékozott annyira, hogy tudja, milyen networking szervezetek vannak.

Összehasonlításképpen a BCC-ben a csoporthoz rendelt „kapcsolatszervezők” hívnak fel, a BNI-ban a csoport tagjai hívnak meg. A 3 szervezet között vannak méretbeli különbségek, az állandó tagok mindkét 3 betűs szervezetben magasabbak, mint a Bizalmi körben, de nem akkora mértékben, hogy ez lenne az indok. Egyszerűen más a szemlélet.

 

Bizalmi kör egyéb

Van még pár dolog, amit megemlítek, jó, ha tudsz róla. Minden évben van két nagy Bizalmi kör rendezvény. Az egyik nyár elején júniusban, a másik a Bizalmi kör gála decemberben.

Ha jól emlékszem tavaly került bevezetésre a BIX-index, amely, ha úgy tetszik a megbízhatóságod mutatója számmal kifejezve. Sokat nem tudok róla, itt tudsz utána olvasni. http://www.bixindex.com/

 

Bizalmi kör most

Mi van most? Bizalmi kör vezetői Klub. Nekem nincs róla tapasztalatom róla. Mivel a blog elve az „Igaz történetek alapján”, ezért nem én mutatom ezt be Neked, hanem Zoli, aki aktív tagja. Át is adom neki a szót: http://vallalkozosdi.hu/masodik-bizalmi-kor-vezetoi-klub-vacsora/