7,5 év vállalkozósdi alatt, nagyjából 1000 vállalkozóval találkoztam. Arányaiban talán több férfi vállalkozóval, mint női vállalkozóval. Vannak különbségek? Jobbak a nők a férfiaknál vagy a férfiak jobbak a nőknél? Nem tisztem eldönteni, de a tapasztalataimat leírom.

 

Tárgyalás, megbeszélés

Ha egy női vállalkozóval tárgyalok vagy megbeszélek, akkor az azonos lelki hullámhossz elérésére törekszem, egy férfi vállalkozóval törtnő egyeztetés során, a stílusának megismerésre és a szabadidős érdeklődésre koncentrálok. Azt tapasztaltam, hogy így tudok eredményes megbeszéléseket elérni. Kifejezetten sokat segít, ha egy nőnél ismerem a családi hátteret, az aktuális lelki állapotot, még akár egy-egy megoldandó, de a megbeszélés tárgyához semmilyen formában nem kapcsolódó problémát is. Sőt, ha erre a gondra még adok is segítő jó tanácsot, máris jobb és közvetlenebb a hangulat, hamarabb bejutok egy nő bizalmi szférájába.

A férfiaknál egyértelműen a közös stílusjegyek és a szabadidős érdeklődés vált ki nyitottságot. Ha azonos nézeteket vallunk klasszikus férfi témákban – sport, autók, ital, nők (szándékosan írtam a nőket utoljára, mert ehhez üzleti megbeszélésen ritkán jutunk el) – akkor nagyon hamar tudok szimpátiát ébreszteni és persze ez fordítva is igaz. Azt is észrevettem, hogy szintén hamar közös hullámhosszra kerülök azzal a férfi vállalkozóval, aki hasonlóképpen fontos szerepet tulajdonít a megjelenésnek és az öltözködésnek, mint én. Mindig jót mulatok a „láthatatlan” és kölcsönös, ruha-cipő csekkolás procedúrán. Ha esztétikai egyezés mutatkozik, akkor egyből barátságosabb a társalgás.

A női vállalkozók szerintem tapogatózóbbak tárgyalás közben, mint a férfi vállalkozók. Lassabban engednek be a bizalmi szférájukba, több a keresztkérdés. A férfiak könnyebben nyitnak, inkább a „Mutasd, mit tudsz!” szemléletet tapasztalom vagyis jó a vaker, de majd úgyis az eredmények igazolnak vagy nem.

 

Család, magánélet és munka

A női vállalkozók lényegesen jobban beengedik a magánéletüket a munka területére, mint a férfi vállalkozók. Ugyanakkor a férfiak sokkal jobban hazaviszik a munkát, mint nők. Ők otthon, a családi vacsoránál is képesek a munkaügyeken kattogni, és 11-kor még mindig a kibaszott emaileket olvasgatni és írogatni, ahelyett, hogy a párjukkal, a gyerekükkel foglalkoznának. De tovább megyek: a férfiak szerintem sokkal nagyon arányban képesek szétcseszni egy párkapcsolatot a munka és karrier miatt. Egyszer sajnos már én is megtettem és elég sok férfi vállalkozótól hallottam már ezt a vallomást, hogy bizony, ráment a kapcsolata a karrier építésre, a pénz – és sikerhajhászásra.

A női vállalkozók sokkal hamarabb dobják el a munkát. Ha hazaérnek, kilépnek a vállalkozó szerepből, hogy végre újra csak nők lehessenek. Nem is hallottam talán még olyan sztorit, hogy egy nő feláldozta volna a párkapcsolatát, házasságát a vállalkozása miatt. Ez persze nem azt jeleneti, hogy nem is létezik ilyen, de arányaiban biztos sokkal kevesebb az előfordulása, mint a férfiaknál.

Ha valami gond van otthon vagy a magánéletben, akkor az egy női vállalkozón sokkal jobban látszik. Néha túlzásba is viszik, voltam szemtanúja teátrális szenvedéseknek, kirohanásoknak, hatalmas hisztiknek, ami egyáltalán nem tesz jót a női vállalkozók megítélésnek. Nem hiszem, hogy a férfi vállalkozók elvárják a nőktől a sziklaszilárdságot és az érzéketlenséget, de a tartást igen. Férfi vállalkozón talán egyáltalán nem lehet észrevenni, ha valami nem stimmel magánéleti fronton. Lehangoltságot, szomorúságot semmiképpen, max. parasztabb módon viselkedik a kollégákkal, üzleti partnerekkel. A férfiak szerintem inkább beletemetkeznek a munkába és persze mindent elkövetnek azért, hogy a „sikeres üzletember” imázs, semmi esetre se csorbuljon.

 

Hatás a másik nemre

Tény: a férfi vállalkozók egy szép, csinos, vállalkozó nő láttán képesek teljesen meghülyülni. Számtalanszor átéltem üzleti találkozókon, hogy egy dekoratív, jó bemutatkozást produkáló nő, teljesen szét tudja csapni a férfiak agyát és öröm nézni azt a kakastáncot, ami ilyenkor a nőt körülveszi.

Hatalmas nagy szervezet vezérigazgatóját láttam totál széthullani, amikor az akkori, tényleg brutálisan csinos kolléganőmet elvittem magammal egy üzleti rendezvényre. Előtte a nevemet is alig tudta, de most minden betűjét ismerte, és a rendezvény ideje alatt kétszer, külön odajött kezet fogni és elmondani, hogy mennyire, de mennyire csinos a kolléganőm. A nőknél ilyet nem nagyon tapasztaltam. Nem láttam vállalkozó nőket, akik jó kiállású, sármos férfi vállalkozó láttán, sikoltozva, egymás torkát taposva keresték volna a kapcsolódási pontot. Persze azt el tudom képzelni – mert nem vagyok naiv – hogy egymás között tesznek igencsak tartalmas megjegyzéseket, de ilyen infó még nem ért el hozzám. Olyat viszont már átéltem, hogy egy sikeres vállalkozót az előadása után körülvett egy csillogó szemű 5-7 fős hölgykoszorú. Lehet, hogy egy nőnek elég csak szépnek – , egy férfinak viszont muszáj sikeresnek is lennie ahhoz, hogy nagy hatást érjen el a másik nemnél?

 

Öltözködés és megjelenés üzleti rendezvényen vagy tárgyaláson

A női vállalkozók sokkal jobban adnak magukra és a megjelenésükre. 7 év alatt maximum 1-2 alkalommal találkoztam olyan nővel, aki úgy jelent meg megbeszélésen vagy üzlet találkozón, hogy elgondolkoztam rajta, vajh, hová is indult valójában. Vállalkozó férfiaknál viszont sokkal gyakrabban találkozom azzal, hogy olyan ruhákban jelennek meg, amiben a kutyáimat sem vinném el sétálni. Persze ez a véglet, szerencsére a férfiak nagy többsége megfelelően öltözködik, de ha össze akarom őket hasonlítani akkor arányaiban a női vállalkozók 95%-a elegáns, dekoratív és 5% kritikán aluli. A férfi vállalkozók 15% minősíthetetlen, 45% átlagos, 30% kiemelkedő, 10% vérprofi. Sokkal nagyobb tehát a szórás.

 

Összpontosítás és fegyelem

Itt szerintem a férfi vállalkozók az erősebbek. Sokkal tovább tudnak csendben, fegyelmezetten egy dologgal foglalkozni, mint a női vállalkozók. Erre az egyik kedvenc történetem, amikor jó pár évvel ezelőtt ültünk 6-an egy közös légterű irodában, 2 nő és 4 férfi. A hölgyek előbb távoztak és ott maradtunk még nagyjából 2 órán keresztül. Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy valami megszűnt és ennek a valaminek a hiányában sokkal könnyebb és kellemesebb dolgozni. Tudod mi volt ez? A női csiripelés. Van persze szószátyár férfi vállalkozó is, de többször dolgoztam már egy légtérben csak férfiakkal, és órákon át képesek vagyunk szó nélkül dolgozni. Ha már egy női is van közöttünk, ez radikálisan megváltozik.

A nők másik mániája a telefonjuk. Ha az megcsippan, akkor azonnal reagálni kell, mert ha nem, akkor égszakadás-földindulás lesz. Itt most természetesen nem a kisgyerekes anyukákra gondolok, ahol ez egy normális reakció. Férfiaknál nem tapasztalom, hogy egyből rohanni kell a telefonhoz és válaszolni a kapott üzenetre.

Azért a férfiak telefonmániája is megvan, de ez főként a hívásokra vonatkozik. Még mindig él bennük, főként a 40 feletti korosztályra jellemző, hogy minden hívást fel kell venni, mert ez a fontossági szint mérőfoka. Közben pedig szerintem kurva nagy tiszteletlenség azzal szemben, aki ott van és éppen egy tárgyalás vagy megbeszélés zajlik. Volt olyan cégvezető, aki még annyit sem mondott, hogy „Bocs, de ezt fel kell vennem”, hanem halál lazán felvette a telefont úgy, hogy az ő online startégiáját fejtettem ki éppen. Ez a viselkedés egyértelműen, az „én fontosabb vagyok nálad” gesztusa, ilyen vállalkozókkal nem is dolgozom együtt. Szerencsére megtehetem, hogy válogatok.

 

Területek, ahol nem tapasztaltam különbségeket

Rendezett gondolatok, összeszedettség
Nagyon igénylem, hogy, akivel üzleti kapcsolatban állok, az összeszedett legyen. Tudja, mit akar, legyenek rendezett gondolatai és el tudja mondani, hogy tőlem mit vár. Mindkét nemnél tapasztaltam ilyet is, olyat is. Volt olyan férfi ügyfelünk, aki teljesen szét volt hullva, semmit nem fejeztünk be, mert belecsaptunk ebbe, majd abba. És ugyanez megvolt női ügyfélnél is remekbe szabott, hisztis rohamokkal megspékelve. Férfi – és női vállalkozóknál is tapasztaltam ugyanakkor azt a fajta precizitást és profizmust, amit szeretek és, amire szükségem van ahhoz, hogy jól tudjunk együtt dolgozni.

Szakértelem és hozzáértés
Két fajta szakértelmet kell véleményem szerint górcső alá venni egy vállalkozó esetében. Az egyik a saját szakmájának értése – szakember-vállalkozó esetén – a másik pedig magához a vállalkozáshoz és a cégvezetéshez való hozzáértés. Akikkel én dolgoztam, ott elsősorban a szakmai háttér volt meg mindig, a cégvezetői tudás, amivel gondok voltak. Mindkét nemre igaz ez. Igazán kutyaütő, műmájer vállalkozóval nem hozott össze az élet vagy, ha igen, akkor hamar elbúcsúztunk.

Céltudatosság, motiváltság, kitartás
Szintén nem tapasztaltam különbséget céltudatosság, motiváltság és kitartás területén. Mindkét nemnél találkoztam fantasztikusan elszánt vállalkozókkal, akiktől én magam is sokat tanultam. Kitartásban is elképesztő teljesítményre képes mindkét nem.

Egy szegmens, akiket mindenkinél jobban tisztelek
Néhány évvel ezelőtt valahogy vonzottuk, a 1-6 éves kisgyereküket egyedül nevelő vállalkozó anyukákat. Addig azt hittem, hogy én dolgozom sokat és, hogy az én életem a durva vállalkozóként. Amikor jobban beleláttam abba, hogy ők miket csinálnak, milyen teendőik és kötelezettségeik vannak, átértékeltem a saját dolgaimat és visszább vettem az önsajnálatból. A felét sem bírnám annak, amit ezek az anyukák csinálnak, tesznek és kibírnak. Szóval minden tiszteletem az övék.

 

Színesebb az üzleti élet, ha mindkét nem jelen van

Mint szinte minden területen, a vállalkozósdi terén is sokkal szebb és színesebb az élet, ha mindkét nem képviselői jelen vannak. Nem is mennék szívesen olyan üzleti, kapcsolatépítő találkozóra, ahol csak férfiak vannak. Mondjuk, ennek ellenkezőjét nem állítom, biztos különleges lenne egy olyan üzleti reggeli, ahol a 30 vállalkozó nő között én vagyok az egyetlen férfi.

Hasznos lenne, ha a két nem képviselői tanulnának egymástól. A férfiak eltanulhatnák a nőktől az empátiát és azt az érzelmi intelligenciát, amit zseniálisan lehet kamatoztatni az üzleti életben is. Nem csak akkor lehet valaki sikeres vállalkozó férfi, ha egy érzéketlen fasz, aki mindenkin és mindenen átgázol csak azért, hogy milliárdos legyen. A nők eltanulhatnánk a férfiaktól a hidegvér és a türelem megőrzésének képességét érzelemdús, üzleti szituációkban, mert bizony jól jön. Szóval hajrá női vállalkozók és férfi vállalkozók!