Az állandóságot csak a családban és a barátokban igénylem. Vállalkozóként viszont a változatosságot szeretem és keresem. Emiatt nem tudok és nem is akarok egy helyen dolgozni. Meg is bolondulnék, ha kizárólag az irodában kellene lennem a meghatározott munkaidőben.

Egy vállalkozónak örök mozgásban kell lennie

Olvastam egyszer Richard Branson-nal (Virgin) kapcsolatban, hogy nincsen irodája, hanem egyfolytában mozgásban van, mert akkor tud inspirálódni. Tökéletesen megértem, hasonlóan igénylem én is a folyamatos ingereket, amit fel tudok használni, be tudok építeni a munkába vagy az életembe. Sosem tudhatom, hogy kivel vagy mivel futok össze egyik nap, milyen gondolat, milyen példa változtatja meg akár gyökeresen az egész életemet. Emiatt gondolom azt, hogy egy vállalkozónak folyamatosan mozgásban kell lennie, és minden érzékszervét maximális érzékenységre kell állítania ahhoz, hogy a lehető legtöbbet magába szívja a világból. Ezt jól támogatja, ha a munkakörnyezetét is állandóan változtatja.

Helyszínek és munkatípusok

Iroda

Bő egy éve van újra irodánk, előtte évekig nem volt. Egyértelmű, hogy presztízs értéke van, amikor egy leendő ügyfélnek azt mondom, „…szívesen meghívom az irodánkba” vagy, a „Hol vagytok helyileg?” kérdésre, tudok egy címet mondani. Amíg nem volt irodánk, addig tréfálkozva azt mondtam, hogy mi az online éterben dolgozunk. Ez egy félszar poénnak jó ugyan, de inkább szánalmat, mint mosolyt vált ki.

Jelenleg a H13 Inkubátorházban van egy munkaállomás, ami az enyém. Egyelőre nincs igényünk többre, mert a többiek otthon szeretnek dolgozni. A munkaállomáson túl a teljes infrastruktúra a rendelkezésemre áll, tehát bármikor tudok tárgyalót foglalni, nyomtatni, megbeszélést tartani külön termekben, tehát mindenem megvan ahhoz, ami egy céges ügyintézéshez szükséges. Azért szeretem, hogy van egy fix pontom irodaként, mert két tárgyalás között nagyon jó, hogy van hová beszaladni, lerakni egyes cuccokat vagy akár be tudom rakni a hűtőbe a hideget igénylő ételt-italt és az otthon főzött kajámat is meg tudom melegíteni és nyugodt környezetben, az ebédlőben el tudom fogyasztani.

Mindez előnyök ellenére, munkaidőm kb. 20%-át töltöm az irodában és főleg a megbeszélések, ügyintézési feladatokat intézem ott. Soha nem jutna eszembe például blogbejegyzést rittyentetni, mert ahhoz más környezet és más ihletettség kell, ami az irodából hiányzik.

Egy ideig azon az állásponton voltam, hogy irodaházba sosem mennék, mert nincsen olyan imázs értéke, amikor egy ház vagy lakás csak a cégé. Amióta az inkubátorházban vagyok, azóta ez a véleményem teljesen megváltozott. Ennek az oka, hogy elképesztő lehetőségeket nyithat meg, hogy rajtatok kívül más cég is van. Ha szerencséd van, nagyon jó munkakapcsolatokat alakíthatsz ki, jó üzleti ismeretségeket köthetsz. Ez főként kisebb cégeknek érdekes, több száz fős cégeknél, ez nyilván nem így van.

Kávézók, teázók

Amíg nem volt irodánk, rengeteg időt töltöttem kávézókban. Megvoltak a bejáratott helyeim, de igyekeztem mindig újat felfedezni. A kávézóknak megvan a varázsa és hangulata, de nem alkalmas arra szerintem, hogy valamennyi teendődet el tudd végezni. Például nem szívesen telefonálgatok kávézóban, mert esik szó olyanról, ami a többi fogyasztó vendégre rohadtul nem tartozik. Több helyen az asztalméret is gond, néha egy laptop és egy tea mellett már nem fér el semmi. Sokszor az alapzaj is magas tud lenni, ami pedig egy nyugodt megbeszélés megteremtésére teszi alkalmatlanná a kávézót. Gondolkozni, ügyeket intézni viszont kiváló, amihez társulhat némi gasztronómiai élmény is, ami fel tudja dobni a nehezebb munkanapot.

Az otthon

Ezzel kapcsolatban hallottam a legtöbb vegyes gondolatot. Rengetegen azt mondják, képtelenek lennének otthon dolgozni, mert minden mást csinálnának a munka helyett. Tény, könnyen szét lehet csúszni és vannak helyzetek, amikor csak úgy potyognak a „fontos otthoni teendők”, mint a vasalás, a takarítás, a mosás, mosogatás…stb. Ezek főként akkor törnek gejzír módjára elő, amikor olyan feladatunk van, amit kurvára nincsen kedvünk megcsinálni. Ezért kell olyan munkát végezni, amit szeretünk és ezzel ez a probléma meg is van oldva.

Hadd mutassam meg a házi teendők hasznát! Én például nagyon szeretem munkafázisok vagy ügyfelek közötti áthangolásra használni. Ha könyékig vagyok egy bizonyos munkában – pl. marketingstratégiát dolgozok ki – akkor utána nekem nagyon jót tesz, ha nem vágok bele egyből emailek írogatásába. Ilyenkor átkötő programnak beiktatok egy teregetést. Persze előtte elindítom a mosást.  A másik előnye az otthon dolgozásnak, hogy az utazási időt megnyered. Jól tud jönni napi 1-2 óra.

Az otthoni munkavégzés másik nagy előnye szerintem a nyugodt környezet megteremtésének lehetősége, ami pont olyan, amit Te akarsz. Én főleg a kreatív jellegű munkákat szeretem otthon csinálni, mert olyankor magányra vágyom és jó, hogy egy lélek sem járkál körülöttem, nem szól hozzám senki, a zajt is szinte teljesen ki tudm iktatni.

Ám a hatékony otthoni munkavégzést egyetlen napig vagyok képes fenntartani. A 7 év alatt egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy 2 egymást követő napon, tökéletes elégedettséggel tettem le a munka lantját. A második napon maximum a 70%-át tudtam hozni az előző napom eredményességének. Emiatt sosem szervezem úgy a hetemet, hogy két egymást követő napon otthon dolgozzam.

Azt is hallottam és szerintem igaz is, hogy be lehet fordulni a sok otthon munkától. Persze, azok, akik nem igénylik az ember társaságot vagy este a családdal kiélik szociális igényüket az más, de az egyedül élőknél veszélyes műfajnak tartom a csak otthoni munkavégzést.

Könyvtár

Szintén iroda nélküli időszakomban fedeztem fel magamnak a könyvtárakban dolgozás varázsát. A kávézóval szemben a legnagyobb előnye az volt akkor számomra, hogy nem kellett állandó konnektorharcot vívnom. A laptop ugyanis előbb-utóbb lemerül és a kávézókban, nincs minden asztalnál áramforrás. Ennél azonban sokkal nagyobb előny a szakirodalom, ami szinte szó szerint karnyújtásra van. Számtalanszor fordul elő, hogy egy feladat jobb elvégzéséhez könyveket használok vagy utána olvasok valaminek. A könyvtárban a közös okosodás hangulatát szeretem. Van abban valami inspiráló, hogy mindenki a több tudás megszerzéséért van ott.

Két könyvtár van, amit rendszeresen látogatok még most is. Az egyik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épülete, valamint az Országos Széchenyi Könyvtár. Teljesen más hangulata van a kettőnek, mindkettőnek megvan a maga saját atmoszférája. Előbbi könnyen megközelíthető, lazább szabályrendszerű, főként az egyetemisták bázisa és korlátozott a szakanyag elérése, mert kikölcsönzés keresztülhúzhatja az igényeidet. Az OSZK-ba nem szoktam csak úgy beugrani, mert megközelítése kicsit komplikáltabb. Oda általában fél-egy napra beköltözök. Szigorúbbak a szabályok, impozáns a környezet, nagyon békés hangulata van, csendes és szinte minden könyv a rendelkezésedre áll, sosem kérte még fel senki a raktárból, pont azt a könyvet, amire nekem volt szükségem.

A két könyvtár női vonatkozásában – ezek a sorok csak a férfi olvasóknak szólnak – a FSZEK sokkal erősebb az OSZK-nál. Tehát szempihentetésre, kis lazításra az sokkal alkalmasabb. Előbbiben folyamatos a szépséginger, utóbbiban az elmúlt 5-6 évben ha 3 szemrevaló nőtt láttam.

Az OSZK viszont a kilépés élményében veri kenterbe a FSZEK-et. Számtalanszor léptem ki az épületből esti órákban a Szent György térre, ami akkor már díszkivilágításban pompázik. Az valami káprázatos!! Elképesztő érzés egy hatékony és eredményes munkanap után még egy picit sétálgatni a várban és szívni a friss levegőt, majd ezután hazafelé venni az irányt.

Utazás

Rengeteg időt töltök utazással, mivel külvárosban lakom és nem is fogok soha beköltözni a belvárosba. Az utazásra lehet azt mondani, hogy elvesztegetett idő. Ez igaz, de csak akkor, ha haszontalanul töltjük. Döbbenetes mennyiségű tudásanyagot halmoztam magamra utazás közben, sőt mondhatom, hogy az önfejlesztésem 90%-a utazás közben történik. Jelenleg nem autóval közlekedem, ezáltal van lehetőségem arra, hogy ne a vezetéssel foglalkozzam, hanem olvashassak, tervezhessek, gondolkozzak. Vállalkozói létem legjobb ötletei utazás közben születtek. A Netchilli komplett megalkotása bátaszéki utazásaim során került megtervezésre. Régen volt ott egy ügyfelem, akihez 2 óra 20 perc volt az út. Majdnem 5 óra alatt, hihetetlen mennyiségű munkát el lehet végezni.

Úgy gondolom tehát, hogy az utazást is remekül ki lehet használni. Nem vagyok annak a híve, hogy előrántsam a laptopot a buszon vagy a villamoson, de héven vagy vonaton sokszor dolgoztam rajta. Ha nem az önképzésre, akkor ügyintézésre is ideális az utazás. Egy tonna emailt írtam már telefonon, így, amire odaértem a tárgyalásra, addig mindenki megkapta a teendőt és, amíg én megbeszéltem, addig a többiek tudtak haladni.

Fürdő

Ebben csak egyszer volt részem, de elképesztő volt! Egy csapatépítőt a Rudas Gyógyfürdőbe szerveztünk. Kizárólag azért, hogy mindenki kiáztassa magából a feszültséget, a fáradtságot, de aztán valahogy mégis terítékre került a munka. Így megy ez, ha szeretitek azt, amit csináltok. Csak úgy röpdöstek a jobbnál-jobb észrevételek, gondolatok. Utána nem győztem lejegyzetelni őket, amikor már száraz környezetben voltam. Tehát egy kreatív megbeszélésre azt gondolom remek helyszín. Tárgyalást mondjuk, nem szerveznék oda…

Mindenkinek a saját ideális környezetét kell megtalálnia

Ezek a munkahelyszínek nekem váltak be. Egyáltalán nem biztos, hogy számodra ezek hasonlóan eredményes, hatékony munkavégzéshez segítenek. Érdemes azonban elrugaszkodni a bevett „irodában kell dolgozni” sémától, mert szerintem elképesztő lehetőségeket rejt az, hogy megfelelő munkakörnyezetben, az oda leginkább passzoló munkatevékenységet végezd.