Idén június 5-én tettem át a székhelyemet, a Bartók Béla út 29-31. szám alatt található UP centerbe. Az egyik legjobb üzleti döntésem volt, mert egy olyan fantasztikus közeget találtam, amely nem csak a napi hatékony munkavégzésemben támaszom, de folyamatosan üzleti lehetőségeket is nyitogat előttem. Bemutatom Neked az UP centert.

Az előző hely: szép volt, jó volt, rossz lett

Áprilisban töltöttem 5. hónapomat az előző közösségi irodámban, amikor egyre inkább azt éreztem, hogy nincs kedvem bejárni. Ingerszegény lett a hely, beposhadt a légkör, alig akadt pár ember, akivel beszélgetni tudtam, mint ember vagy, mint üzletember. Félre ne értsd, nem azért vágytam a társalgásra, hogy a munka helyett töltsem el az időmet más, haszontalan dolgokkal, hanem azért, mert elképesztően motiváló tud lenni egy jó üzleti gondolat, egy más által elért siker, egy ravasz és hatásos üzleti húzás. Önmagában már az sokat számít, ha jó energiájú légkör és jó hangulat vesz körül, ha dolgozol. No, ebből ezen a helyen – szándékosan nem írom le a nevét – nagyjából semmit nem kaptam. Egyeseknek még a köszönés is hatalmas nagy erőfeszítésükbe került, az üdvözléshez társított kedves arcról vagy mosolyról már álmondni sem mertem. Szóval már nagyon szar volt a hely és azt mondtam, nem akarok ide jönni többet, keresek mást.

 

Csodálatos új ingerek

Előző irodatársam és üzleti barátom javaslatára néztem meg az UP centert, május elején. Mondották, hogy van egy ún. próbanap, ami ingyenes, éljek vele. Így is tettem. Már a rövid körbevezető séta után tudtam, hogy idejövök, függetlenül az akkor még előttem álló próbanap kimenetelétől. A nap végén jeleztem, hogy remek a hely, szeretnék idejárni, csak az előző helyen meg kell várnom a szerződés felmondás lejárati idejét. Megvártam és június 5-én délelőtt betoppantam.

3-szor akkora asztalom lett, mint az előző helyen volt. Ráadásul kellemes távolságra a többitől. Az előző hely asztal méretéről Karinthy gondolata ugrik be, amit az akkori pesti kávézókkal kapcsolatban fogalmazott meg: „Picsányi kerek asztalokon, asztalnyi kerek picsák” Értsd: az ottani asztal méretét kívánom ezzel érzékeltetni, nem a szituáció hasonlóságát. Szóval, adott egy hatalmas nagy asztal. Plusz egyből lett egy 18 vagy 21 colos monitorom is (attól függ melyik asztalhoz ülök). Ha két monitoron dolgozol, akkor pontosan tudod, mennyivel hatékonyabb így a munka, ha nem, akkor elárulom: pont kétszer. Gondolom, sejted, az előző helyen nem járt az asztalhoz monitor.

Még csak a harmadik napomat kezdtem meg, amikor arra lettem figyelmes, hogy sok, az előző helyen szokatlan dolgot kell befogadnom:

 • kedves és mosolygós emberek, akik szívélyesen üdvözölnek, ha meglátnak
 • üzleti vagy magán jellegű beszélgetések
 • jó kedv, jó hangulat
 • figyelmesség egymás felé
 • nyitottság az új emberek felé
 • segítőkészség

Álljunk is meg a segítőkészségnél egy történet erejéig. Június végén, tehát még csak 3-4 hete voltam tag, amikor videót forgattam az UP centerben az akkor soron következő blogbejegyzésünkhöz. Életem első ilyen jellegű felvételére készültem, szóval voltak technikai hiányosságaim. Ketten, ismétlem ketten siettek segítségemre! Az egyik srác a fényberendezést segített összerakni, a másik a saját webkameráját adta kölcsön és segített annak beállításban, majd fényoptimalizálási oktatásban is részesített. Nem 2 percben, hanem közel 40 percig ott voltak velem és mindent megtettek azért, hogy színvonalas legyen a videóm minősége. (Az is lett). Elképesztő volt és nagyon hálás voltam nekik. És ez így van ám mindennel. Ha elrikkantja magát valaki bármivel kapcsolatban, azonnal 2-3-an mennek segíteni.

 

Nagyszerű emberek bent, seggfejek kint

Feltűnt, hogy valamiért kizárólag kedves, nyitott, közvetlen, jó kedélyű, segítőkész emberek kerülnek be állandó asztalbirtokosnak. Mi lehet a jó ember bevonzás titka? Azt szokták mondani, hogy a fejétől bűzlik a hal. Nem tudom, mi ennek az inverz megfelelője, de itt az lenne a helytálló. A vezetőség – Zoli, Noémi, Orsi, Gergő – olyan elképesztő nyitottsággal, odaadással, kedvességgel teszik a dolgukat, hogy szerintem ez váltja ki azt, hogy, aki ide bekerül, azonnal átveszi ezt a szellemiséget és értékrendet. És, ami még ennél is jobb, hogy a seggfejek kint rekednek. Néha persze betéved valaki, de hamar rájön, hogy ez nem jó közeg neki, mert itt nem tud a negatív kisugárzásban, a világ- és embergyűlöletben, a mások életében való keserű vájkálódásban partnerre lelni.

 

Rám, a munkámra és az üzletemre is pozitív hatása van az UP center légköre

Amióta itt vagyok, jó kedvvel megyek be az „irodámba”, mert tudom, hogy jó hangulatba, inspiratív környezetbe és jó emberek közé megyek be. És ezek a jó emberek nem csak személyiségben, hanem az üzleti életben is ott vannak a szeren. Nagyjából azonos méretben tevékenykedünk, körülbelül egy korosztály vagyunk, 1-5 fős mikrovállalkozásunkat vezetjük. Hasonló kihívások, hasonló megoldandó helyzetek. Elképesztő mennyiségű és minőségű információ cserél gazdát nap, mint nap. És ezek 70%-a üzleti téma. Nem jászom álszentet, nyilván megy a trécsparti is, de lazítani tudni kell.

Sok területről vagyunk ott, sok látásmód és személet találkozik. De egy dolog közös: mindannyian el akarunk jutni valahová, azt akarjuk, hogy a vállalkozásunk fejlődjön, értéket teremtsen mások számára. Ez egy nagyon fasza közösséggé kovácsol minket és ebben jó létezni. Alakulnak, én magam is alakítottam ki stratégiai együttműködéseket, amiről nyilván tudod, hogy az egyik legjobb ügyfélszerzési csatorna. Az egymástól hallott üzleti és piaci információkat pedig beépítem az üzleti tevékenységembe. Ám mielőtt azt hiszed, hogy egész nap az üzleti információs zsivajtól zsong a helye, elárulom, hogy szinte mindenki fülhallgatóval dolgozik és elmélyül a saját tevékenységében, szóval általában csend honol az irodahelyiségben.

 

Objektív információk következnek

 • Az UP center a Móricz és a Gellért tér között van, a Gárdonyi térnél. Nagyjából 6 perc mindkét irányból
 • Az UP centerben berkein működik az UP Academy, amit adomány alapon működtetnek a tulajdonosok és a fiatalok oktatásával foglalkoznak
 • Hétfőtől péntekig, 9-19 között van nyitva
 • Asztalbérlésre több opció van, napi díj 2500 Ft, havidíj 29 000 Ft
 • Nem fix asztalt kapsz, hanem jogot arra, hogy mindennap használj egy asztalt. Az érkezési sorrend határozza meg azt, hogy aznap hol ülsz
 • 5-7 perc sétán belül találsz Groby-t, Spart, ha élelmiszerre vágysz
 • 4 perc sétára van egy szenzációs és egy Lipóti pékség
 • 7 perc sétára ismerek és kipróbáltam 4 ebéd menüt adó helyet. Ebből kettő pazar, kettő felejthető. A Móriczon ehetsz még Gyrost, pizzát, Kfc-t, Mc Donald’s-ot, hamburgert, kínait…és még elég sok mindent
 • 2 perc sétára, villamossal 2 megállóra van a Fehérvári úti piac
 • Az UP center a „föld alatt van”, tehát a belépést követően lefelé kell menned. Ezért elég kevés természetes fény szűrődik be. Ám ennek köszönhetően nyáron is klíma nélkül jó a hőmérséklet
 • A havidíjas coworker UP-osoknak 10% kedvezményük van a szomszédos Kelet kávézóba

 

Köszönöm Nektek „UP-brigád”!

Tényleg nagyon hálás vagyok Nektek – tudom, hogy páran elolvassátok e cikket – hogy együtt toljuk saját vállalkozásunk szekerét nap, mint nap, közösen teremtünk egy nagyszerű légkört, eszmét cserélünk, kiszippanthatom a rengeteg okos dolgot az agyatokból. És még 38 más dolog is köszönök Nektek!

 

Javaslom, hogy próbáld ki!

Ha abban a cégméretben vagy, amit fent említettem és unod az otthon vagy a kávézóban dolgozást, továbbá olyan személyiség vagy, akinek szimpatikus a fent bemutatott légkör, akkor nézz be az Up-ba! Tudod, van próbanap.

 

A saját irodával rendelkező vállalkozóknak is

Szerintem egy coworking vagy a magyar nevén közösségi iroda nem csak azoknak való, akiknek még nem telik saját irodára. Egy vállalkozónak mindig szüksége van új ingerekre, új üzleti kapcsolatok kiépítésére és egy közösségi irodában, elképesztő sok kincs lapul ám!

 

Gyere, körbevezetlek

Ez a videó megint az UP center hozzáállásnak a bizonyítéka. Megkérdeztem, hogy mit szólnának, ha csinálnánk egy ilyen körvezetős videót. Aszonták: remek ötlet! Íme: